pociac to na strofy i zrobic z tego wiersz

to jest wiersz bezstroficzny
[ Dodano: 2009-02-24, 15:10 ]
Fly masz cos mojego, cos czego nikt nie moze zrozumiec tylko ja. Jednak jest kilka momentow, ktore sa w miare zrozumiale i kazdy moze z nich wyciagnac wlasna prawde
"Ferdy musial byc naprawde uczuciowym czlowiekiem"
Stworze tekst niezrozumialy. Zawily, przewrotny, dla mnie. Postaram sie zrobic cos na ksztalt formy gombrowiczowskiej. Osobiste Ferdydurke, dla wlasnego odczytania, a podziele sie nim tutaj, abyscie zachodzili do glowy: „o co chodzi?!”.
19 dnia najgorszego poczatku, prowadzacego do najlepszego zakonczenia. W sprzeciwie wolnosci dla korzysci kazdego. Czekajac, parujac, oddychajac, odczuwajac dyskomfort towarzyszacy kazdemu. Odczuwam ulge i przekraczam progi prowadzace do zrozumienia.
Zrozumienie to na pozor dluga droga, ktora poprzedzona pewna iskra dorasta, wzrasta i kielkuje w nas. Tym razem przekonany o wlasnej nieswiadomosci, zastanawiajac sie, czy jest w tym glebszy sens, czy moze tylko doza zachwytu.
Trudno zdefiniowac uczucie, bowiem pelna ich gama doprowadza do takiej ilosci rozwidlen, ze najwiekszy pomnik przyrody, ktorej nieodlacznym elementem jest uczucie, nie pomiescil by tylu galezi na swoim grubym trzonie, rozciagnietym az do samej korony.
Ustosunkowane do obiektow, ktorych jest tysiace. Kazdy z nich inny buduje w kazdym cos innego. Gama ta powieksza sie, koloryt poglebia, a wzrasta nieporozumienie prowadzace do szczescia badz cierpienia.
Otoczony setka osob spogladam na obiekt. Jednostke, ktora prowadzi do wariackiego skupienia. Jednostka laczy sie z jej antonimem tworzac przeciwstawne polaczenie. O ironio! Idealne przeciwstawne polaczenie. Jednorodne polaczenie w tym przypadku tworzy przeciwienstwo normy. Krytykowane przeciwienstwo.
W tym przypadku nie brak normy, ale jej wystepowanie budzi sprzeciw. Kakofonia mysli.
Norma w normie jest odejsc. Rozluznic sie. Usmiechnac. Odetchnac. Moze stracic na chwile resztki rozumu na rzecz procentowego kropiciela, badz piecioliniowego ukladu spojnego jak budowa idealu. Zgryzc w sobie zazdrosc, by zachowac twarz i samolubny szacunek. Odejsc, starac sie powrocic do bolesnej normy.
Urojenie, prawda, szczerosc, zaklamanie, zbytnie wyobrazenie, a moze skromnosc? Zawilosc slowa, tekstu, zawiloscia umyslu, uczucia. Ferdy musial byc naprawde uczuciowym czlowiekiem.