Moderator: Moderator
Jichynn napisał(a):John O'Callaghan - "Big FLAJ"
Nayaa napisał(a):z bierzmowania? a to byla swieta Solange?:>
aa.przemyska.pl/duszp/start.php?go=kal/05/05.10 napisał(a):Kartka z kalendarza...
10 maja
Ĺw. Solange, dziewicy i meczennicy,
patronki odwracajacej kleske suszy
Ĺw. Solange, patronka prowicji Berry we Francji, urodzila sie w Villemont niedaleko Bourges w IX wieku. Od biednych ale poboznych rodzicow dziecko przejelo gleboka poboznosc. Legenda glosi, ze jako siedmioletnia dziewczynka uczynila sluby czystosci.
Gdy dorosla, powierzono jej pilnowanie owiec. Lubila zwierzeta i umiala sie z nimi obchodzic. Niebiosa obdarzyly ja moca uzdrowicielska; uleczyla wielu chorych, a slawa jej rozeszla sie po calym kraju.
Byl rok 880. Pewnego dnia, gdy Solange jak zwykle pasla swoja trzodke, Bernard, syn hrabiego z Poitiers, zobaczyl ja i usilowal porwac na swojego konia. Solange stawila opor. W czasie szamotania dziewczyna zesliznela sie z konia, ale upadla tak nieszczesliwie, ze zostala powaznie ranna. Uniesiony szatanska zloscia Bernard dobyl miecza i zabil ja na miejscu.
W roku 1281 na cmentarzu kosciola Saint-Martin-du-Cros wzniesiono oltarz ku jej czci. Legenda glosi, ze pchnieta mieczem swieta wstala i niosac w reku swoja glowe doszla az do tego kosciola. Pole, na ktorym zwykla sie modlic, nazwano "polem sw. Solange". Wierni modla sie do niej w czasie suszy.
FLAJ napisał(a):chyba sobie zmienie nick, tzn poprosze euCALIptusika
B0BS0N napisał(a):Schossow mowi w nocy do naszego admina "enJoy me" co nie Maciek ?
B0BS0N napisał(a):FLAJ napisal/a:
chyba sobie zmienie nick, tzn poprosze euCALIptusika
Ojj leci wazelinka, leci Sie nie poslizgnij
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości