No to teraz ja cos od siebie. Przez jakis czas pracowalam w ARiMR - Dla niewtajemniczonych Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Mielismy kontakt z rolnikami i mam spisane smieszne oswiadczenia rolnikow. Wszystkie sytuacje sa jak najbardziej autentyczne. Sama bylam swiadkiem niektorych ^^
Domyslam sie, ze nie wszystko bedzie jasne jesli sie jest niezorientowanym, ale sadze ze niektore rzeczy sa smieszne ^^ jak cos niejasne to chetnie wytlumacze
Milego czytania
W zgloszeniu bydla do rejestru w polu Numer identyfikacyjny ojca/dawcy nasienia rolnik
wpisal swoj NR PESEL.
Z dokumentacji wynika, ze obrotny rolnik w tygodniu obskoczyl trzy sztuki.
Na formulaszu wniosku o zarejestrowanie siedziby stada rolnik w miejscu dotyczacym
lokalizacji siedziby stada wpisal: drugi dom po prawej stronie za zakretem na (tu nazwa
miejscowosci)
Nie dokonalem rejestracji sztuki w terminie z powodu niewiedzy i zapomnienia.
Zestawienie smiesznych upraw:
-trawy nago (rolnik zostal poinstruowany aby wpisac trawy na g.o.)
-lonka
-purzeczka czarna
-facelia na mlecz
-owies poplonem saradeli
-laka trfala
-przeorane pole (ugor)
-morele przy kopcu (ziemniaki)
-kepka drzew (sad)
-laka zgryzana
Biuro powiatowe A dzwoni do Biura Powiatowego B proszac o uspojnienie historii sztuki. Z
rozmowy wynika, ze Biuro B musi skontaktowac sie z rolnikiem w celu wyjasnienia
niezgodnosci. Pracownik jednak w slyszalny sposob nie chce skontaktowac sie z rolnikiem.
Wreszcie po naleganiach mowi podenerwowany: " Ja juz do niego nie bede dzwonil, on mi
ostatnio powiedzial, zebym sie od niego odturlal."
Telefon do rolnika
ARIMR: Dzien dobry tu Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Czy z panem YY
moge rozmawiac?
Ĺťona: Nie ma ale Panie ja juz na pewno jutro rano te rate zaplace, ja dzisiaj
zapomniala....
Rozmowa telefoniczna w znioskodawczynia OB. Pracownica BP chciala sie dowiedziec jaki
rodzaj burakow miala wnioskodawczyni na dzialce X w celu ich prawidlowego zakwalifikowania
w systemie.
-Dzien dobry (tu cala regulka powitalna oraz ustalanie personalii rozmowczyni). Chcialam
zapytac jakie ma Pani buraki na dzialce X?
-No wie Pani, w zeszlym roku to byly piekne a w tym roku po tych ulewach to sa takie
poszarpane
-????
Matka do corki piszacej oswiadczenie do zgloszenia przemieszczenia:
-Pisz tak zeby to bylo rzetelne klamstwo
Oswiadczam, ze nie zglosilem w terminie ustawowym urodzonych cielat, gdyz nie bylem
swiadomy, ze termin jest tak wczesny a w dodatku ata zimy uniemozliwil mi dojazd rowerem a
innego pojazdu nie posiadam.
Oswiadczem, ze nie zglosilem cielaka w terminie 7 dni poniewaz przeloczylem i zapomnielem.
Krowa ocielila cielaka byczka Prosze o kolczyk dla cielaka.
W czasie tegorocznej kampanii, zadzwonilem do rolnika z zapytaniem, jaki rodzaj rzepy
uprawia. Wlasciwie trzeba zaczac od tego, ze na wniosku scisle rzecz ujmujac mial napisane
"zepa", ale domyslilem sie ze to wlasnie o rzepe chodzi. Rolnik odbiera sluchawke, ja
tlumacze mu, ze powinien sprecyzowac nazwe uprawy, to znaczy, czy posiada rzepe jadalna czy
pastewna i slysze odpowiedz:
-Panie jakby pan sie tego najadl to by mial pan sraczke
Teraz moglem z czystym sumieniem wpisac do systemu rzepe pastewna.
Renta strukturalna:
Wniskodawca (soltys) przynosi na wezwanie oswiadczenie o uzytkowanych dzialkach w 2004r.
Daje mu do wypelnienia pismo przewodnie.
<owie: "prosze napisac w polu nr 1: Oswiadczenie o uzytkowaniu dzialek
Pan wypelnil, podpisal sie, poszedl.
Czytam:
Oswiadczenie o zydkowaniu dzialek.
Zgloszenie przemieszczenia bydla: Rolniczka zostala poproszona o podpisanie przemieszczenia
bydla: W polu zbywajacy podpisala sie..."Zbywajacy" ^^
Nazwy krow, ktore rolnik wpisal do Ksiegi Rejestracji Stada Bydla (zamiast numerow
kolczykow):
Rozstawione cyce
Fotkowy byczek
Mloda Sztacheta
Jako wujasnienie przyczyny nie zgloszenia przemieszczenia w terminie ustawowym rolnik
wpisal: " Z braku klopotuf rodzinnych"
Oswiadczenie rolnika:
Nie zglosilem w terminie kupna z powodu: cyganstwa sprzedajacego krowe.
Pracownik Biura Powiatowego dzwoni do beneficjentki:
-Ma pani Wezwanie do usuniecia brakow we wniosku
Na co beneficjentka odpowiada:
- Usun Pan te buraki, ja powyrywam i po sprawie ^^
Na ostatniej stronie wniosku obszarowego producent dopisal na dole Strony: CDN
Pani przy wyjasnieniu zgloszen zwierzecych po tlumaczeniach pracownika, ze historia
zwierzecia musi byc uspojniona mowi: -To jak pani mowi??? ...ze krowa nie wejdzie do
komputera??
Zwracam sie z uprzejmom prosba o przydzielenie paszportu na jauwke, ktora urodzila sie w
grudniu 2002r. W czasie kolczykowania zwierzat przez lekarza weterynarni jauwka bendac wow
czas cielakiem zawieruszyla sie w szuwarach nad Odra. Dopiero po kilku dniach ja znalazlam.
Notatka sluzbowa pracownika wyjasniajaca, dlaczego przyjal druk bez oswiadczenie(opozniony
termin):
Rolnik zostawil zgloszenie i uciekl!!!!
Listowna odpowiedz rolnika na wezwanie systemowe: "Przepraszam za popelniony blad. Wysylam
nowy druk. Nie wiem czy bedzie dobrze wypelniony. Jezeli zle, to wezwijcie jeszcze raz na
wezwanie i dopiero wtedy pojade do was na miejsce. Bo to czlowiek sie moze pomylic. Z
wyrazami szacunku do was kladnia sie XX. Jeszcze raz bardzo przepraszam cala Agencje za
pomylke.
Na pytanie dlaczego pani nie zglosila do BP sprzedazy byczkow odpowiedziala:
- Ĺo panie, a co wos to obchodzi, to je downo zezarte a wysrane!!
Oswiadczenie rolnika dotyczace nie zgloszenia przemieszczenia w terminie(pisownia jak w
orginale)
Oswiadczam, ze poprostu nie wiedzialem ze to trza zglaszac
Wyjasnienie przyczyny nie zgloszenia do rejestru w ustawowym terminie:
1. Niezgloszona byla poniewaz jeszcze nie byla urodzona (Zgloszenie wplynelo w dniu
04.11.2005 a data utodzenia cielaka 05.04.2005r
2.Spowodu sypkiego wypelniania
3.Z powodu modernizacji oborow
4.Z powodu braku niewiedzy
5. Z powodu zmiany rozkladu jazdy autobus mnie nie stanol
---------------------------------------------------------------------------
Jeszcze cos na dokladke:
K=Klient
H=Helpdesk
K:Dzien dobry, moja drukarka nie drukuje koloru czerwonego.
H:Czy ma Pani kolorowa drukarke?
K:Aha...przepraszam i dziekuje.
K:Moja klawiatura nie dziala.
H:Jest Pani pewna, ze jest podlaczona i zainstalowana?
K:Nie wiem vo nie moge spojrzec na tyl komputera, czy wtyczka jest tam wetknieta.
H.Prosze zatem wziac klwaiature w rece i odejsc od komputera kilka krokow.
K.OK
H.Czy mogla Pani odejsc od komputera?
K:Tak.
H: To znaczy, ze klawiatura jest niepodlaczona. A moze jest jeszcze jedna klawiatura w
poblizu komputera?
K: Tak, lezy jeszcze jedna. Oho,ta dziala....
Klientka nie moze wejsc do internetu.
H:Jest Pani pewna ze w pisauje poprawne haslo?
K:Tak oczywiscie patrzylam dokladnie na kolege i wpisuje to samo haslo.
H. Czy bylAby Pani tak mila i powiedziala mi haslo jakie Pani wpisuje?
K. Piec gwiazdek ^^
H:Przepraszam a jakiego programu antywirusowego Pani uzwya?
K:NetScape
H: Niestety to nie jest program antywirusowy
K: Tak, tak przepraszam, mialam na mysli Internet Explorer
H:Jak moge Pani pomoc?
K:Pierwszy raz pisze e-maila.
H.ok a w czym tkwi problem?
K. Przy wpisywaniu adresu mojego kolegi. Znalazlam "a" na klawiaturze, ale nie wiem w jaki
sposob mam do niego dodac ta smieszna koncowke ^^