Forum Muzyczne

A State Of Trance With Armin Van Buuren. Forum muzyczne poswiecone kultowej audycji ASOT. A na nim mnostwo informacji ze sceny klubowej, dobrej muzyki, oraz najnowsze asoty i inne sety

Ewolucja forum

Tutaj trafiaja wszystkie usuniete tematy.

Moderator: Moderator

Ewolucja forum

Postprzez VerTax » 2008-11-15, 15:30

Otoz wielu aktywnych forumowiczow przebakuje o dokonaniu pewnych zmian na forum. Jeedne z tych zmian sa mniejsze, inne wieksze; pokrotce wytluszcze czego chca forumowicze. :)

- Bardziej restrykcyjne podejscie do rangi VIP (wielu userow jest juz niekatywnych, a inni wychodza z zalozenia "skoro mam VIPa, to olewam obowiazki")

- Ograniczenie dzialu download (download korzyscia i przywilejem, nie celem glownym) do odpowiednich rang, na ktore trzeba zapracowac

- Dzialy RIP i Audycje jako "demo" i motywacja do aktywnosci na forum, nagroda bedzie dostep do download (w ktorym tez bedzie trzeba sie wykazywac :))

- Bardziej dyskusyjne podejscie do muzyki trance. Forum mialo byc O muzyce trance i tak tez chcemy to zrobic.

To tylko czescz tych propozycji (nie bede calego SB jeszcze raz przegladal, tam takie sprosnosci gadaja ;P)

Co Wy na to? :)
VerTax
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Re: Ewolucja forum

Postprzez Shadow » 2008-11-15, 15:34

VerTax napisał(a):
- Ograniczenie dzialu download (download korzyscia i przywilejem, nie celem glownym) do odpowiednich rang, na ktore trzeba zapracowac

- Dzialy RIP i Audycje jako "demo" i motywacja do aktywnosci na forum, nagroda bedzie dostep do download (w ktorym tez bedzie trzeba sie wykazywac :))

to juz widzialem gdzies na jakims forum i nie powiem bo faktycznie motywowalo do pracy jesli komus zalezalo.
Shadow

Postprzez Iv » 2008-11-15, 15:34

ja dorzucam od siebie jakies newsy ze swiata muzyki, ale sadze ze to sie zawrze w dziale o muzyce.

Dodatkowo, mozna zrobic jeden dzial off top gdzie bylyby rozne tematy itd, albo cos na taki ksztalt
Iv

Postprzez natural. » 2008-11-15, 15:47

Szkoda ze nie ma Mojego starego konta .. w sumie z kontem w dupu ale wypowiedz jedna bo teraz juz nie przytocze ...
VerTax napisał(a):- Ograniczenie dzialu download (download korzyscia i przywilejem, nie celem glownym) do odpowiednich rang, na ktore trzeba zapracowac

- Dzialy RIP i Audycje jako "demo" i motywacja do aktywnosci na forum, nagroda bedzie dostep do download (w ktorym tez bedzie trzeba sie wykazywac :) )

- Bardziej dyskusyjne podejscie do muzyki trance. Forum mialo byc O muzyce trance i tak tez chcemy to zrobic.

forum o muzyce a nie forum z muzyka ...
Jesli juz download jesli juz jakies uploady .. dyskretnie .. nie afiszowac sie ... to na pewno psuje reputacje pod wzgledem jakosci a nie ilosci .. a chodzi Nam przeciez o to zeby Nasze forum nie bylo jakims tam forum o asocie ... to musi byc forum ktore bedzie czytane chetnie przez bardziej wartosciowych i potrzebnych na forum ludzi nie ssakow z mysla o piosenkach .. .

po krotce ...
natural.
-#vip
-#vip

Postprzez Iv » 2008-11-15, 15:50

mgr sEin napisał(a):
Jesli juz download jesli juz jakies uploady .. dyskretnie .. nie afiszowac sie ... to na pewno psuje reputacje pod wzgledem jakosci a nie ilosci .. a chodzi Nam przeciez o to zeby Nasze forum nie bylo jakims tam forum o asocie ... to musi byc forum ktore bedzie czytane chetnie przez bardziej wartosciowych i potrzebnych na forum ludzi nie ssakow z mysla o piosenkach .. .
..

Dokladnie. Ja wiem od znajomych ze to forum traktowane jest jako ssalnia, i jesli ktos slyszy asot to troszke zajezdza ironia. No bo co tu ukrywac - tresci Ci tutaj nie za wiele, a tylko pobieralnia. Trzeba zrobic cos, zeby ludzie tutaj wchodzili nie po to aby sciagac, ale zeby pogadac. A mozliwosc odsluchania jakiegos utworu byla tylko dodatkiem do reszty
Iv

Postprzez Kanes » 2008-11-15, 15:56

cytat z forum ProLogic Music :

" Nie wiem czy przyznawanie sie do forum asot.pl jest czyms dobrym "

wiec jak widac nasze forum zbyt dobrze nie jest postrzegane...
Kanes

Postprzez Joy » 2008-11-15, 16:03

Oczywiscie popieram ograniczenie downloadu, sam kiedys promowalem ten pomysl. Zgadzam sie z wypowiedziami powyzej, ze dzialy z dostepem do muzyki wcale dobrze o nas nie swiadcza.
Joy
Administrator
Administrator

Postprzez STi » 2008-11-15, 16:04

Oczywista sprawa jest, ze forum musi sie rozwijac a nie uwsteczniac. Zmiany na kazdym forum sa potrzebne.

W gruncie rzeczy, zalezy nam na tym aby forum zostalo przy tematyce glownej (trance) i nie zrobilo sie wielkim siedlikiem warezu gdyz to jak wiemy nie wplywa dobrze na rozwoj forum.

Praktycznie rzecz biorac wchodzac wczoraj tutaj na forum po raz pierwszy od zdaje sie roku, doznalem troche nie przyjemnych odczuc. Odnioslem dziwne wrazenie, ze forum stalo sie takim siedliskiem, o ktorym wspomnialem powyzej. Na SB praktycznie po za kilkoma nowymi osobami nie zmienilo sie nic. Zmienily sie za to nazwy uzytkownikow. Za to dzialow, podfor namnozylo sie tysiace. Forum stalo sie przez to malo czytelne a tym samym troche zmienilo sie w "ogolnotematyczne" forum internetowe. W kazdym temacie zapytanie, o telefon, samochod, motor. Wedlug mnie tematy tworzone na sile. Nie ma tej prawdziwej nutki, tego swiatelka, czyli tematyki forum. Glownego tematu muzyki trance. Muzyki ktora zrzesza forum dzieki czemu mozemy tu wspolnie przebywac i cieszyc sie nia.

Zadajmy sobie pytanie, co zrobic aby forum bylo glowna tematyka.

Myslalem troszke nad tym, a jak wiekszosc wie, temat byl walkowany juz rok temu (od tamtego czasu nic sie nie zmienilo)

Wedlug mnie download powinien byc dodatkiem do forum, dodatkiem do tego swiatelka. Jesli ktos wszedl na to forum to oznacza, ze interesuje sie trance'em, audycja Armina oraz innych DJ i powinien wiedziec po co tu jest. Jesli wszedl tu tylko po to, aby sciagnac kolejny vinyl - to znaczy, ze tacy uzytkownicy nie buduja forum i go nie rozwijaja.

Wyjscie z tego do 2 mozliwosci. Ograniczenie calkowicie do 0 downloadu tudziez, dac mozliwosc wymiany plikow ludziom ktorzy wplywaja na rozwoj forum, dzieki czemu forum nie staje sie zapomniane i zakopane. Wychodze z zalozenia, ze dobre forum to takie, ktore ma 100 pelnowartosciowych uzytkownikow niz 3500 kompletnie bez wartosci.

Zlikwidowanie rejestracji przez SMS (nie bede tutaj wdrazal ludzi w obejscie tego bo to banal) - rejestracja po akceptacji ktoregos z adminow lub po wstepnych rozmowach czy taki czlowiek jest wartosciowy. Po co to ? Jesli nie bedzie chcial pokazac sie z dobrej strony to znaczy, ze nie zalezy mu na zyciu na forum.

Przedewszystkim ogolna segregacja userow na podstawie ich ostatnich logowan oraz przebiegu ich zycia na forum. Zoptymalizuje to napewno baze danych a i porzadek sie zrobi na forum. Porzadki ogolne w dzialach i tematach.
Ostatnio edytowano 2008-11-15, 16:07 przez STi, łącznie edytowano 1 raz
STi
-#Nowy
-#Nowy

Postprzez VerTax » 2008-11-15, 16:27

STi napisał(a):Za to dzialow, podfor namnozylo sie tysiace. Forum stalo sie przez to malo czytelne a tym samym troche zmienilo sie w "ogolnotematyczne" forum internetowe.

Tak, tu jest sporo prawdy. Wiecej tematow jest o ogolnych rzeczach, a o muzyce raptem pare tematow. :? Zamaist nowych dzialow ogolnych, zakladac je w offtopicu, zebychociaz forum stwarzalo pozory ze jest forum o tematyce muzycznej. :)

STi napisał(a):Zlikwidowanie rejestracji przez SMS (nie bede tutaj wdrazal ludzi w obejscie tego bo to banal)

:roll: No to jest banal, wystarczy tylko... no niewazne. :D
Ostatnio edytowano 2008-11-15, 16:28 przez VerTax, łącznie edytowano 1 raz
VerTax
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Postprzez Janek » 2008-11-15, 16:52

VerTax napisał(a):nie bede tutaj wdrazal ludzi w obejscie tego bo to banal
a ja nie wiem :-|
Janek

Postprzez STi » 2008-11-15, 17:18

I jeszcze jedna rzecz. Po sprzatnieciu juz tego wszystkiego itd.

Najlepiej byloby wylaczyc SB dla nie zalogowanych.

Po za tym. Brak downloadu - lepsza opinia

I nie fajnie byloby gdyby wyplynelo kilka nazwisk (jak by ktos weszyl) przez ten download. Kiedys moze to sie naprawde zle skonczyc.

Bawi mnie troche dzial "Poszukiwane" - bawi zarazem denerwuje. Tematy w ktorych pisza ludzie, ze poszukaja czegos co jeszcze nie wyszlo. I to "moderatorzy" - wystarczy poszukac "google" i juz wiadomo czy cos wyszlo czy nie.

To tak jak by za chwile ktos wszedl i spisal cala trackliste z ostatniego ASOT'a i on poszukuje wszystkie fulle, a nie wyszly. Tymbardziej moderator. Kurde, zle sie dzieje.....
Ostatnio edytowano 2008-11-15, 17:35 przez STi, łącznie edytowano 2 razy
STi
-#Nowy
-#Nowy

Postprzez Kanes » 2008-11-15, 17:45

STi napisał(a):
Najlepiej byloby wylaczyc SB dla nie zalogowanych.

Podoba mi sie ten pomysl ;)
Kanes

Postprzez Lion » 2008-11-15, 19:38

Ja jestem za tym zeby zlikwidowac dzialy takie jak komorka, motoryzacja, Film... bezsensu to tu jest :) Offtopic bym zostawil, bo jakies odmienne tematy tez musza byc. A dzial download rzeczywiscie bym ograniczyl. Np. dostep od 50 postow. Co wy na to ??
Lion
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Postprzez Stephansky » 2008-11-15, 21:25

Co do wylaczania shoutboxa to sie zgodze. Po wpisaniu nicku ktoregos z nas w google wyskakuje odnosnik do naszego shoutboxa.
Stephansky

Postprzez Dawid » 2008-11-15, 22:13

Z naszego forum zrobilo sie cos na ksztalt malego peb.pl :-| Warezownia.
Zreszta to jest forum o Muzyce. Gdyby ograniczyc download do jakiegos pulapu, zlikwidowac zbedne dzialy, to najprawdopodobniej ssaki wzielyby sie za sensowne pisanie w dzialach O MUZYCE, a nasza reputacja w sieci nieco by wzrosla...
Dawid
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Następna strona

Powrót do Kosz