Tavistock napisał(a):Wiem ze na edycje posta mamy 24h i zastanawiam sie czy sprawiedliwie jest karac wszystkich jednakowo, tych ktorzy maja jeden post nie edytowany i tych ktorzy maja tych postow 16. Moze musimy sobie jakis prog wyznaczyc, zeby na tych mniej szkodliwych przymykac oko, a takich co 5 minut po napisaniu posta robia edit ewidentnie karac.
Tutaj kazdy musi wyrobic sobie pewien standard... przede wszystkim nalezy oceniac caloksztalt usera. Jesli ktos caly czas edytuje posty, a zdarzy mu sie raz czy dwa zapomniec - wiadomo, nie ma co karac. Natomiast jesli ktos wczesniej zadko kiedy edytowal, lub nawet wogole, i napisal jednego posta bez edycji, to moze nawet dostac bana, lub blokade na dzialy muzyczne. Przy ocenie userow polecam korzystanie z archiwum warnow, kiedy ktos ma juz kilkanascie ostrzezen, to ewidentnie nalezy sie ban, lub dozywotnia blokada na dzialy z muzyka. W zaleznosci od stopnia przewinienia, mozemy ukarac ostrzezeniem, dwoma, trzema (2+1) - to juz blokada pisania na 21 dni, albo prosba do adminow, do mnie, o blokade dostepu do muzyki lub bana.
Tavistock napisał(a):W ankiecie na temat pracy moderatorow, poruszony byl watek karania userow, i maja oni pretensje do nas ze sa karani bezpodstawnie, czy tez za brak edita za jeden post. Nie wiem ile jest w tym prawdy ale pasowalo by zrobic tak zeby takich sytuacji nie bylo.
Nikt nie lubi dostawac ostrzezen, z doswiadczenia wiem ze zawsze znajdzie sie paru "krzykaczy", ktorzy uwazaja, ze zostali ukarani nieslusznie. W razie watpliwosci polecam zapytac sie innych kolegow, modow i adminow. Ale jesli user ma niewyedytowane posty, to szkoda dalej sobie nim glowe zawracac. Niekiedy pisza do mnie... po co mam edytowac, jak juz znam ten kawalek. Odpowiadam... po pierwsze jest regulamin, ktorego nalezy bezwzglednie przestrzegac, po drugie edycje sa nie tylko po to, aby moc napisac opinie o kawalku, ale rowniez po to, aby inni wiedzieli, czy link jest aktywny, czy faktycznie jest to pelna wersja utworu, czy jakosc zgadza sie z zadeklarowana w temacie.
W razie watpliwosci, pytajcie mnie
razem zastanowimy sie, jak rozwiazac dany problem.