Forum Muzyczne

A State Of Trance With Armin Van Buuren. Forum muzyczne poswiecone kultowej audycji ASOT. A na nim mnostwo informacji ze sceny klubowej, dobrej muzyki, oraz najnowsze asoty i inne sety

dokad zmierza muzyka Trance?

Rozmowy na wszelkie tematy zwiazane z muzyka.

Moderator: Moderator

Postprzez karol26 » 2007-12-22, 10:59

A ja powiem tak .Niewazne dokad zmierza,zawsze beda kawalki ktore beda bardziej lub mniej sie podobac ,ale o gustach sie nie dyskutuje :).Jesli beda ludzie ktorzy beda chcieli sluchac tej muzyki (MY) to ona nie zginie .Trance forever .
karol26
-#Nowy
-#Nowy

Postprzez VerTax » 2007-12-22, 13:45

Moim zdaniem Armin niejest komercyjny, bo nie podrabia nagran innych producentow, a to ze promuje innych artystow, to sie chwali, nie? ;) W tym roku wg mnie Armin zasluzenie zdobyl tytul najlepszego dja (za cover swojego hitu "Communication (Part 3)" i istna perelke: "Rush Hour"). Ma dodtakowo swoj styl, mocno rozpoznawalny. :)
VerTax

Postprzez Asteski » 2007-12-22, 13:52

No nie ma swojego stylu (jesli po pieknym wokalnym utworku gra techniczna nejebke to nazywacie to stylem? :-| ), promuje dobre i slabe kawalki, jego utwor wystapil w reklamowce samochodu (nie pamietam jakiego), wszedzie go widac, wszedzie tylko Armin i Armin ... myslisz ze to zasluga jego "dobrej" audycji? Nie - promocja, promocja, promocja! :D
Ostatnio edytowano 2007-12-22, 13:54 przez Asteski, łącznie edytowano 2 razy
Asteski
-#vip
-#vip

Postprzez B0BS0N » 2007-12-22, 14:28

VerTax wg. ciebie komercja to podrabianie produkcji innych DJ ? Bo to, ze promuje innych artystow to zaden argument :) Kazdy klasowy DJ to robi. Tylko zauwaz ze np. Schulz czy Menno nie staraja sie na sile zdobyc popularnosci. Armin nie jest poki co komercyjnym artysta, ale takim sie staje. A czy "Rush Hour" to jest taka perelka ? Jak dla mnie nadaje sie conajwyzej do Fify i na hymn Euro 2007 u-21, a nie na Top 20 2007 roku.
B0BS0N
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Postprzez Banan » 2007-12-22, 14:38

Ze sie w trace, zeby w ogole zaczac dyskusje trzeba wiedziec co to jest trance. Jak sama nazwa wskazuje jest to muzyka ktora powinna wprowadzac w tkz. trance, lub powinna wzbudzac pospolite ciary na naszym ciele ;) Dwa, nie mozecie patrzec na trance tylko od strony ASOT'ow. Fakt jest najbardziej popularna audycja tranceowa, kiedys byla najlepsza w e wczesniejszych latach. Poszperajcie w necie, posluchajcie ah.fm, etn.fm.. zobaczycie ze jest bardzo duza ilosc zajebistych walkow ktorych nie slyszeliscie, ale porownujac poprzednie lata do mijajacego roku.. to kiedys trance byl lepszy, ale nie ma sie co dziwic. Wracajac do asot'a to teraz armin bardziej sie przylozyl do promowania tych nie znanych dj - i bardzo dobrze, tylko jakby jeszcze wybieral te dobre produkcje. A gdzie ta muzyka teraz dazy? Mamy teraz dwa rodzaje trance'u progressive i uplift, jak dla mnie powstanie jeszcze trzecia. Mile dla ucha brzmienia, nie za wielki bas, nie za duzo tkz. upliftu - cos w stylu sunloungera. Wiecej bedzie progressive'u, pozniej czego innego. Ale kazdy rok przynosi co innego, moze akurat w tym roku dj'eje zaprezentuja nam jeszcze lepsze pomysly? Tego sie dowiemy w nastepnych latach! :P Rozpisalem sie troche ;))

Asteski napisał(a):No niestety, tez o tym gdzies czytalem - ze czas dla Trance'u na wyjscie w droge komerchy wlasnie sie zaczyna. Po wczorajszym notowaniu bylo to dobitnie widac. No coz, mi tma to zwisa, ja mam swoja muzyke i Armina nie uwazam za Boga (jak czesc "pseudofanow" :lol: ) bo poprostu komercha od niego zajezdza

Jesli niby od Armina wali komercja, to spojrz na Tiesta - master komercji. A co do 20top, to nie on wybieral tylko sluchacze, a jak jest taka ankieta.. to wygrywaja kawalki najbardziej komercyjne. Jedyne co wg mnie jest komercyjne u armina to jego album YEAR MIX utwory po minute.. po to tylko zeby sie lepiej sprzedawaly.

B0BS0N napisał(a):Tylko zauwaz ze np. Schulz czy Menno nie staraja sie na sile zdobyc popularnosci.

Bo oni tworza muzyke nie dla pieniedzy, tylko dla satysfakcji.. a to w dzisiejszych czasach najbardziej sie liczy. Obudwu ich bardzo lubie, i maja u mnie tkz. plusa! ;)
Ostatnio edytowano 2007-12-22, 14:44 przez Banan, łącznie edytowano 2 razy
Banan
-#vip
-#vip

Postprzez Asteski » 2007-12-22, 14:53

No to prawda - Tiesto to w ogole brak slow... juz popadl w taki dolek, ze rozne style zaczal mieszac, co nie zawsze mu dobrze wychodzi. No a Armin - no mam na mysli wlasnie, ze zmierza w tym kierunku, taki komercyjny jeszcze nie jest na szczescie, ale .... Nie wiem jak wam, ale jego DJ'ka wg. mnie nie ma zadnego stylu - porownac do Aly & Fila, Menno, Sander czy Marco V ...
Ostatnio edytowano 2007-12-22, 14:54 przez Asteski, łącznie edytowano 1 raz
Asteski
-#vip
-#vip

Postprzez Banan » 2007-12-22, 14:59

Ci mniej znani czasto tworza lepsza muzyke.
Banan
-#vip
-#vip

Postprzez Joy » 2007-12-22, 15:40

Nie wiem, do czego zmieza ta dyskusja... Muzyka komercyjna byla, jest i bedzie, podobnie jak DJe ja tworzacy. Ale trzeba sie tutaj zastanowic nad definicja muzyki komercyjnej. Komercja to znaczy cos, co przynosi zyski... Jezeli tworzy sie tylko i wylacznie muzyke w taki sposob, aby odpowiadala wiekszosci, i tym samym przynosila profity ze sprzedazy, to wlasnie jest komercja. Nie mozna uniknac tego zjawiska we wspolczesnym swiecie. Ale niekiedy jakis utwor wcale nie jest tworzony jako "czysto" komercyjny ale po pewnym czasie od wydania staje sie na tyle popularny, iz wiele osob zaczyna okreslac go mianem "komercha". Mam tutaj na mysli utwor Big Sky, ktorym to na poczatku tak wszyscy zachwycali sie na forum... no ale kiedy zaczeto go grac doslownie wszedzie, kiedy na beatporcie stal sie najlepiej sprzedawalnym kawalkiem to teraz kazdy mowi ze to komercja i kawalek nie warty uwagi.

B0BS0N napisał(a):Jest wielu DJ zachowujacych klase, ale promowanie "hitow" w stylu Big Sky, Let go, New York City to juz przesada, tym bardziej ze traca na tym inni swietni wykonawcy (np. Lange, Markus Schulz, Deadmau5, DT8, Super8 & Tab), ktorych utworow nie bylo w Top 20 armina

Jednemu sie podoba to, komus innemu co innego... Armin nikogo nie promowal w tej audycji, to byl wybor sluchaczy. A pozostali wykonawcy, ktorych wymieniles, bardzo czesto pojawiaja sie w ASOTach.

Asteski napisał(a):No coz, mi tma to zwisa, ja mam swoja muzyke i Armina nie uwazam za Boga (jak czesc "pseudofanow" ) bo poprostu komercha od niego zajezdza

Bzdury, Armin nie jest tworca komercyjnym... A w swoich ASOTach promuje wielu mlodych tworcow. Radze Ci nie obrazac fanow Armina, po co Ci to. Armin zrobil dla muzyki trance wiecej, niz moze sie to nawet wydawac. Ilu artystow wogole nie zaistnialoby w swiecie gdyby nie jego audycja. Wielu zaczynalo swoja kariere wlasnie w ten sposow. A dla milionow sluchaczy, ASOT byl i jest wyznacznikiem tego, co sie w muzyce aktualnie dzieje.

B0BS0N napisał(a):A czy "Rush Hour" to jest taka perelka ? Jak dla mnie nadaje sie conajwyzej do Fify i na hymn Euro 2007 u-21, a nie na Top 20 2007 roku.

To Twoje zdanie, zrozum ze jednemu sie to podoba, a komus innemu juz nie.
Joy
Administrator
Administrator

Postprzez Jichynn » 2007-12-22, 15:50

No niestety, tez o tym gdzies czytalem - ze czas dla Trance'u na wyjscie w droge komerchy wlasnie sie zaczyna. Po wczorajszym notowaniu bylo to dobitnie widac.

Arminie! Asocie! Transie! Nie idzcie ta droga! :lol: :lol: :lol:

Tiesto juz dawno dal poniesc sie urokom komercji. Wali od niego komercha jak od mojego brata znoszonymi skarpetami.... niestety. Oby Armin nie poszedl w jego slady. Choc z tego co mowil w wywiadzie nie zanosi sie na jakies zmiany.

A co do promowania komercyjnych kawalkow to przykladowo "Big Sky" jest produktem wypuszczonym przez Armind - jeden z sub-labeli Armady, a wiec nie bylo mozliwosci zeby tego utworu nie uslyszec na ASOT.

Ja jestem zdania, ze kazda muzyka w wiekszym lub mniejszym stopniu jest tworzona z mysla o zarobieniu pieniedzy i nie ma sie temu co dziwic. Moze z wyjatkiem mlodych, nieznanych tworcow, ktorzy tworza muzyke dzieki ktorej chca zaistniec i wcisnac swoje przyslowiowe "trzy grosze"... i pewnie wtedy najlepiej im ta muzyka wychodzi.

Wazne jest to, ze nie mamy do czynienia z menadzerami, ktorzy wypuszczaja kawalki wedlug wlasnego widzimisie czyli tego samego, czy podobnego gowna nastawionego na wyciaganie kasy od malo-wymagajacych odbiorcow. I oby tacy sie tu nigdy nie pojawili.... panowie menedzerowie spitalajcie zanim sie pojawicie!!!!

Asteski napisał(a):
No coz, mi tma to zwisa, ja mam swoja muzyke i Armina nie uwazam za Boga (jak czesc "pseudofanow" ) bo poprostu komercha od niego zajezdza

Bzdury, Armin nie jest tworca komercyjnym... A w swoich ASOTach promuje wielu mlodych tworcow. Radze Ci nie obrazac fanow Armina, po co Ci to. Armin zrobil dla muzyki trance wiecej, niz moze sie to nawet wydawac. Ilu artystow w ogole nie zaistnialoby w swiecie gdyby nie jego audycja. Wielu zaczynalo swoja kariere wlasnie w ten sposow. A dla milionow sluchaczy, ASOT byl i jest wyznacznikiem tego, co sie w muzyce aktualnie dzieje.

Świeta racja wystarczy spojrzec na tracklisty, wystarczy sluchac starszych ASOTow i posluchac komentarzy Armina. To dzieki niemu mamy tylu fajnych wykonawcow jak chocby Bolier, Polner, Sander Van Doorn, Mark Otten, Adam White czy jeszcze innych.
Ostatnio edytowano 2007-12-22, 15:55 przez Jichynn, łącznie edytowano 2 razy
Jichynn
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Postprzez VerTax » 2007-12-22, 16:18

B0BS0N napisał(a):Jak dla mnie nadaje sie conajwyzej do Fify i na hymn Euro 2007 u-21

Kwestia gustu... :D Dla mnie np. motyw, aby linia basowa grala jedna z pierwszych rol w utworze jest znakomity (a i sam dzwiek linii jest niesamowity)

B0BS0N napisał(a):ciebie komercja to podrabianie produkcji innych DJ

Wg mnie komercja jest to granie tylko i wylacznie dla forsy, a na muzyce latwo trzepac kasy podrabiajac hity, powielajac je. Jesli tego nie zauwazyles, kup TV lub wlacz radio. :D

A co do Markusa Schulza, daje 2-3 lata i bedzie w top 5, to co on wyprawia, ach, poezja! :D
VerTax

Postprzez Banan » 2007-12-22, 19:13

VerTax napisał(a): Wg mnie komercja jest to granie tylko i wylacznie dla forsy,

Zgadzam sie z toba w 100%.. wiec dlatego ARMIN nie tworzy muzyki komercyjnej!
Banan
-#vip
-#vip

Postprzez B0BS0N » 2007-12-22, 19:24

BartSimpsons napisał(a):
VerTax napisał(a): Wg mnie komercja jest to granie tylko i wylacznie dla forsy,

Zgadzam sie z toba w 100%.. wiec dlatego ARMIN nie tworzy muzyki komercyjnej!

Tez sie z tym zgadzam, ale zastanowila mnie twoja wypowiedz a propos podrabiania innych artystow. Zrobilo sie niemilo troche... no ale panowie... :) Kazdy z was ma sporo racji, tak jak juz wspomnialem nie uwazam Armina za komercyjnego tworce, powiedzialem ze w takim kierunku idzie muzyka trance, a wraz z nia niestety Armin (poki co tak to wyglada), wystarczy posluchac Top 20 z lat 2004-2006, gdzie grano SAME ciekawe utwory trance'owe, a nie pop-trance a la Tiesto, czy PVD. Powiedzialem tez ze gdyby nie Armin to by trance nie byl dla mnie ulubionym stylem muzycznym i nie znalbym 3/4 utworow, ktore glownie Armin promuje. I jestem mu za to dozgonnie wdzieczny. A ze kazdy ma swoje gusta to wiem, o Rush Hour wyrazilem swoje zdanie, no moze niepotrzebnie z tym znakiem zapytania, ale to bylo pytanie retoryczne.
A co do slynnego juz Big Sky, to wiem ze nie Armin glosowal w top 20 :P, ale kiedys nie bylo w jego audycji na szczytach list przebojow komercyjnuch utworow, bo ich nie gral tak czesto, jak robi to teraz :)
B0BS0N
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Postprzez Banan » 2007-12-22, 20:21

B0BS0N napisał(a):A co do slynnego juz Big Sky, to wiem ze nie Armin glosowal w top 20 :P , ale kiedys nie bylo w jego audycji na szczytach list przebojow komercyjnuch utworow, bo ich nie gral tak czesto, jak robi to teraz :)

Jesli mowa o yearmix'ach to znasz odpowiedz, ale podaj mi przyklady w jego cotygodniowych audycjach, komercyjnych utworow? bo ja takowych nie widze, poki co widzimy w nich tylko nowe produkcje dj jednych bardziej drugich mniej znanych.
Banan
-#vip
-#vip

Postprzez VerTax » 2007-12-22, 23:09

Armin tez ma gust, puszcza to co chce. :) A to ze np. 1/5 z Was sie jakies nagranie nie spodobalo, to nie znaczy ze komercja. :P To tak jakbym po calej linii pojechal Sunloungera bo Wam sie podoba, a mi nie. :) Ale jakos nie zwymyslalem go jako komercyjnego artyste. :) Troszke umiaru, prosze Panstwa. :) Trance- jaki jest, kazdy widzi i wiekszosc z nas jest zadowlonoa (zeby tylko xD)
VerTax

Postprzez B0BS0N » 2007-12-23, 13:47

BartSimpsons napisał(a):
B0BS0N napisał(a):A co do slynnego juz Big Sky, to wiem ze nie Armin glosowal w top 20 :P , ale kiedys nie bylo w jego audycji na szczytach list przebojow komercyjnuch utworow, bo ich nie gral tak czesto, jak robi to teraz :)

Jesli mowa o yearmix'ach to znasz odpowiedz, ale podaj mi przyklady w jego cotygodniowych audycjach, komercyjnych utworow? bo ja takowych nie widze, poki co widzimy w nich tylko nowe produkcje dj jednych bardziej drugich mniej znanych.

Nie mowie tu o Yearmixach.
Jesli chodzi o przyklady komercji w ASOT, to juz podalem kilka przykladow (Tiesto - In The Dark, PVD - White Lies, PVD - Let Go itd...). Ale zaznaczam, ze NIE uwazam Armina za komercyjnego tworce, bo oprocz tych kilku komercyjnych utworow, puszcza przede wszystkim duzo roznej jakosci trance'u, za co jestem mu wdzieczny. Juz sama selekcje moglby lepiej przeprowadzic, ale to szczegol.
Temat jest o muzyce trance, dlatego nie mowie o Arminie jako o komercyjnym tworcy, tylko ze na jego przykladzie staram sie pokazac ze sluchacze ASOT'a coraz czesciej nie doceniaja dobrego trance'u, czego wyniki widac w glosowaniu (calym) na top 20, gdzie w najlepszej 100 znajduje sie z 10 komercyjnych utworow, ktore jakby na to nie patrzec Armin zagral w swoim radio show. Duza czesc spoleczenstwa myli niestety trance z techno i innymi gatunkami muzycznymi, dlatego glosuja na utwory, przy ktorych mozna potanczyc (np. NY City) lub sie dobrze slucha, bo babka fajnie wyje (np. Big Sky).
Teraz sie rozumiemy ?? :D
B0BS0N
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje ogolne