Forum Muzyczne

A State Of Trance With Armin Van Buuren. Forum muzyczne poswiecone kultowej audycji ASOT. A na nim mnostwo informacji ze sceny klubowej, dobrej muzyki, oraz najnowsze asoty i inne sety

Dlaczego trance nie jest popularny?

Rozmowy na wszelkie tematy zwiazane z muzyka.

Moderator: Moderator

Postprzez Patryś » 2008-12-08, 19:31

Z Trance'u malo popularny wsrod ogolu ludzie jest uplift ;) Dzisiaj w robocie slyszalem w radio przykladowo As the rush comes ;) Prawda jest taka, ze w radio leci wsio co wpada w ucho i tu przyklad Lisy jakies tam ( :P ) - Still alive ;)
Patryś

Postprzez Joy » 2008-12-08, 23:10

Patrycjusz napisał(a):Z Trance'u malo popularny wsrod ogolu ludzie jest uplift

Skad masz takie informacje ;)
Joy
Administrator
Administrator

Postprzez 4yl@ » 2008-12-09, 12:03

Kazde z was ma troche racji.
Trance nie jest tak popularny jak na przyklad house, bo przede wszystkim to nie jest muzyka zbyt 'latwa' w odbiorze, po prostu trzeba ja czuc i tyle.
Trance zmierza w kierunQ komercjalizacji (przykro to stwierdzac), i troszke smutno sie robi ze w Zetce slychac 'In And Out Of Love' Armina, a na TeReFre maxx ten utwor jest na pierwszym miejscu jakiejs tam listy przebojow.
W tym miejscu nawiaze do postaci Tiesto, fakt, ze po IO w Atenach byla na niego moda (tak jak i na np Rihannke) ale ja osobiscie uwazam ze Adagio to jest bardzo dobry utwor, mimo ze Tiesto tomaxxxymalna komercja i maszyna do zarabiania pieniedzy tak popularna jak Paris Hilton.
Troszke przykro, ale w koncu mniej czy bardziej kazdemu producentowi zalezy na tym zeby wydac muzyke i zarobic pieniadze. nawet idac po najmniejszej linii oporu - ktos z moich przedmowcow wymienil Millera :lol: to dopiero jest shit (co on robi w Armadzie?)
Mam tylko nadzieje ze gatunek nigdy nie bedzie tak spopularyzowany (i skomercjalizowany) jak na przyklad pop.
DzieQje :-P
4yl@

Postprzez Franzi » 2008-12-10, 13:06

Trance nie jest popularny (pojecie wzgledne tak jak juz ktos pisal) poniewaz zwykli ludzie wola proste piosenki, trwajace 3 minuty, gdzie wokal wchodzi po 10 sekundach i od razu mozna potanczyc. Najlatwiej przeciez puscic RMF albo Eske. Ĺťeby odkryc trance trzeba poszperac troche w internecie albo miec znajomych ktorzy go sluchaja ;)
Slyszalam raz nawet stwierdzenie ze gdy nuta nie ma slow to jest bez sensu :shock: Mowiac szczerze ja czasami wole utwory bez wokalu, bo moge bardziej wsluchac sie w dzwieki.
Z drugiej strony w radiu rzadko slyszy sie trancowa nute. Po prostu sa za dlugie. Jesli juz jakas poleci to jest to pozbawiona uroku wersja radiowa.

Z Trance'u malo popularny wsrod ogolu ludzie jest uplift

Tez tak sadze. Ale tylko wsrod ogolu ludzi, bo wsrod ludzi ktorzy sluchaja trancu to uplift jest chyba najbardziej popularny. Tak normalnie to ludzie czasem sluchaja vocal trancu chociaz nawet nie wiedza ze to trance ;-)
Franzi

Postprzez pinoczet » 2008-12-10, 21:48

Ja sie bardzo ciesze z tego, ze Trance nie jest popularny. Tak jak ktos juz wczesniej powiedzial - razem z popularnoscia wchodzi caly shit. Kiedy zaczynalem z Trance, a ze jestem mlody jeszcze to bylo to pare lat temu to chcialem sie kumplom pochwalic czyms nowym- Trance. Oni uznali, ze to jest slabe i " czego ja w ogole slucham " .
Wlasnie poprzez ta komercjalizacje czesto sie smieje kiedy slysze jak koledzy sluchaja kawalkow Trance nawet o tym nie wiedzac.
Potwierdzam teze przedmowcow. Trance to nie jest muzyka dla kazdego. Jest trudna do zrozumienia. Nie jest typowa basowka "bez duszy" na dyskoteke. Nie wystarczy posluchac.
Przy muzyce pop nie da sie plakac - przy Trance TAK!
pinoczet

Postprzez Thomass » 2008-12-10, 23:08

Trance zeby zachowac swoja magie nie moze sie komercjalizowac.... ale niestety wyglada na to ze Trance podaza w tym kierunku jeszcze nie tak dawno bo kilka lat temu nie wiele moich znajomych slyszalo o takim czyms jak Trance teraz juz to sie zmienilo ale nadal wiekszosc z nich nie widzi w tej muzyce niczego nadzwyczajnego co potwierdza ze Trance jest dla wybranych nie kazdy moze sluchac tego rodzaju muzyki :-) cale szczescie ja naleze do grona osob dla ktorych trance nie jest tylko muzyka ale sensem zycia ;-)
Thomass

Postprzez B0BS0N » 2008-12-12, 18:59

Nie jest popularny - tego mi nikt nie wmowi, ze jest inaczej :] Nie ma chyba w Polsce klubu, gdzie graliby tylko trance ;) a jesli jest, to jeden, max 3 :]
Ludzie wola sie "bawic" przy eska/viva hitach a'la remixy Madonny, Britney i chlamowatych dance'owych walkach.... I DOBRZE ! Wystarczy, ze ogladam lysych wiesniakow po solarium na eventach, gdzie graja trance... Jeszcze tego by brakowalo, jakby wiedzieli do czego "tancza" - o ile tancem mozna nazwac machanie rekoma, w porywach dodajac energiczny przytup noga w rytm bitu, bo melodii i tak nie rozroznia.
Trance nie jest popularny, bo jest zbyt ambitny dla mas, ktore na co dzien wixuja w wiejskiej dyskotece. Nie wyobrazam sobie goscia w dresie machajacego rekoma na miejscowej dyskotece przy trance'owych breakdownach.
jak ktos slucha i wczuwa sie w trance, to nie slucha wixy itp. - to siebie nawzajem wyklucza, dlatego trance nie jest i nie bedzie popularny, o ile pozostanie w tej postaci.
B0BS0N
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Postprzez Dino » 2008-12-15, 01:46

Dokladnie popieram BOBSONa. Mam mlodszego brata ktory gustuje wlasnie w takich "produkcjach" ( kilka znam jak chocby tzw. Blink - podobno megakosa :lol: czy szereg produkcji Discotronic, Rocco itd etc itp.). Powiem tak - jak czasem slucham tych jego "hitow" to naprawde smiac mi sie chce. Mimo ze to moj brat to juz nie raz byla cala dyskusja na temat rodzajow muzyki. A trance to i tak nie zrozumie, bo on (jak i wiekszosc mlodziezy w tym kraju) nie rozroznia trance od dance. Smutna prawda :( Owszem ktos powie - o gustach sie nie dyskutuje - argument w tym momencie nie dla mnie! Sorry. AHA i najwazniejsze - ogromnie wrecz cholernie sie ciesze ze TRANCE nie jest popularny w naszym pieknym kraju!!! I niech reka boska chroni ten piekny gatunek muzyczny jak najdluzej. Tak jak powiedzial pinoczet jak jest popularnosc to jest i komercha. A wiec cieszymy sie z tego co jest - trance to muzyka dla wybranych!

P.S. Mam nadzieje, ze choc troche mnie zrozumieliscie :P
Dino

Postprzez B0BS0N » 2008-12-15, 15:16

Dino napisał(a):o gustach sie nie dyskutuje - argument w tym momencie nie dla mnie! Sorry.
DOKŁADNIE ;) nie mowie, ze zaraz wszyscy mieliby sie przestawic na trance, ale dla metali/punkow itp. to techno, a dla hip hopowcow umpa umpa... ja szanuje ludzi ktorzy sluchaja rocka, rapu, alternatywy itd... ale nie wixiarzy !
B0BS0N
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Postprzez Dino » 2008-12-15, 16:46

ja szanuje ludzi ktorzy sluchaja rocka, rapu, alternatywy itd... ale nie wixiarzy !

Sam lubie czasem posluchac rocka/metalu a jestem wielkim fanem bandu KoRn. Jednak odkad slucham trance jest bardzo wyczulony na te wszystkie dance czy techno h(k)ity, ktorych slucha moj kochany brat. Jaka to jest wielka radosc jak wyjdzie nowe Energy 2000 :lol: hehe powaznie swieto jak cholera dla brata. A pozniej tylko widze jak trzepie ta glowa i co chwile wykrzykuje "jaka nuta". No po prostu zenua :) Od razu sprostuje - nie narzucam mu ze ma sluchac trance - bardzo sie ciesze ze on slucha tego a ja Tego.

Z tego tez powodu po dwoch wizytach na dyskotekach, stwierdzilem ze nie ma sensu na nie jezdzic. Muzyka jaka jest tam grana jest nie w moim guscie. Nie wiem, moze po prostu mam za wysokie wymagania ;)

Ehh... a gdyby tak sie urodzic w Holandii...
Ostatnio edytowano 2008-12-15, 16:49 przez Dino, łącznie edytowano 3 razy
Dino

Postprzez Lion » 2008-12-15, 18:51

Dino napisał(a):Jaka to jest wielka radosc jak wyjdzie nowe Energy 2000 :lol:

Haha podobna rzecz zauwazylem u moich kumpli. Posluchalem troche tego i powiedzialem ze to shit jakich malo. Sie oburzyli... ^^ Pfff dla nich to jest swieto jak taki szrot wyjdzie... hehe cos w stylu swieta lasu. Niech lepiej wyjda z tego lasu, my mamy swieto co tydzien w postaci ASOT, Global Dj i wielu innych. A oni co ?? Maja jedno Energy moze raz w miesiacu.

Z tego tez powodu po dwoch wizytach na dyskotekach, stwierdzilem ze nie ma sensu na nie jezdzic.

U mnie podobnie. Tez pare razy pojechalem i stwierdzilem ze nie ma sensu. A jechac zeby sie napic... no sory ale to tylko w dyskotece mozna sobie taka impreze zrobic i napic sie z przyjaciolmi :] Wole sobie odlozyc kase i pojechac gdzies na jakis event w przyszlosci.

Dino napisał(a):AHA i najwazniejsze - ogromnie wrecz cholernie sie ciesze ze TRANCE nie jest popularny w naszym pieknym kraju!!! I niech reka boska chroni ten piekny gatunek muzyczny jak najdluzej.

Popieram w 100% !! Trance jest dzieki temu jedyny i oryginalny.
Ostatnio edytowano 2008-12-15, 18:54 przez Lion, łącznie edytowano 1 raz
Lion
-#SuperVIP
-#SuperVIP

Postprzez Franzi » 2008-12-15, 18:59

Dino napisał(a):Powiem tak - jak czasem slucham tych jego "hitow" to naprawde smiac mi sie chce.

Ja tam czasem lubie posluchac jakiejs wixy, po paru godzinach trancu na przyklad :P dzieki temu moge docenic jak piekna i ambitna muzyka jest trance. :-)
Franzi

Postprzez artin.bruyen » 2008-12-15, 21:58

pamietam jak moi koledzy zawsze gadali "le slucha jakiegos armina co to za muza"
ja im odpowiadalem ze mi sie podoba armina a nie jakiegos eminema albo czego innego
a teraz gdy armin stworzyl in out cos tam, to wszyscy maja na telefonach. teraz to leci nawed to na krEsce gdzie normalnie lecial jakis c-bool albo bas hanter lub doktor spile czy jakos tam :(
artin.bruyen

Postprzez Dino » 2008-12-15, 22:57

no tak najpierw Infinity a teraz In & Out Of Love... ale wixiarze zawsze chcieli byc cool
Ostatnio edytowano 2008-12-15, 23:00 przez Dino, łącznie edytowano 1 raz
Dino

Postprzez Creative » 2008-12-16, 19:20

Jichynn napisał(a):Moim zdaniem problem, szczegolnie mlodych tkwi w tym ze jezeli wszyscy sluchaja Dody, Wisniewskiego, HH czy Feel to oni tez musza bo taka jest moda.

Jest tez duza grupa ludzi, ktora slucha tylko tego co oferuja stacje komercyjne. Pamietacie Tiesto - Adagio (....cos tam)? Kazdy szpaner mial to w swoim odtwarzaczu samochodowym. Tak jest teraz z Guru Josh Project - Infinity. Bo skoro leci w TV i w radiu to jest to modne.

Śmiesza mnie ludzie, ktorzy czegos sluchaja tylko dlatego ze to modne. To tak jak moda na Big Bradery, Tance zasrance i inne podobne rzeczy.

Co do mylenia trance z techno to tez racja. Jak mam komus powiedziec czego slucham to mam problem. Bo nawet pojecia nie maja co to trance. A co do samego gatunku techno to jest duzo roznych ciekawych odmian, a przyjelo sie ze to tandeta w stylu c-bool czy manieczki. W zasadzie bezpieczniej jest uzywac okreslenia - muzyka elektroniczna.

Cieszmy sie z tego, ze trance jest malo popularny i oby trwalo to jak najdluzej. Bo za popularnoscia wchodzi caly ten bajzel, ludzie ktorych jedynym celem jest zysk finansowy. Oni zniszcza ta muzyke, jak wszystko czego sie dotkna. Czegoz nam brakuje? Przeciez mamy Internet a tym samym nieograniczony dostep do audycji radiowych, kazdego ukazujacego sie utworu, sa sklepy, ktore sprzedaja taka muzyke, np. Beatport, Audiojelly, Dance-Tunes.

Mam identyczne zdanie na ten temat.

Ja tutaj nie bede sie powtarzal wypowiadajac sie na ten temat.

Bardzo sie ciesze, ze Trance nie jest tak bardzo popularny w Polsce, i wkurzaja mnie tacy ludzie, ktorzy pierw gadaja, ze Trance to shit, co to jest, kilka dni pozniej "napinaja sie" In & Out Of Love, nie majac zielonego pojecia jaki to gatunek muzyki...

Pozdrawiam !!
Creative
-#Moderator
-#Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje ogolne