No to teraz ja.
Kazdy ma inne gusta, skoro wygralo ten a nie inny utwor to znaczy ze tak byc musialo. Przestalem sie przejmowac tym co sie znalazlo a co nie. Nie bede plakal ze to jest a tego nie ma. Co najwyzej Top20 mozna rozpatrywac w kwesti ciekawych spostrzezen.
Dla mnie liczy sie rok 2008 - ktory zamyka sie jako okres obfitujacy w duzo fajnych kawalkow.
A jak juz o spostrzezeniach mowa to:
1. Akesson - Perfect Blue oraz kawalek Boliera
nie spodziewalem sie ich tak wysoko w zestawieniu
2. Mike Foyle - Pandora
brak w 20, male zaskoczenie
3. Brak jakiegokolwiek utworu Andiego Moor'a - Coz, wydal kilka swietnych kawalkow ale glosy rozproszyly sie na 4 jego utwory (pierwszy z nich dopiero cos kolo 60-tki)
4. Tego samego nie mozna powiedziec o A&B, ktorych az trzy produkcje (mozna by rzec rownie dobre) znalazly sie w czolowce zestawienia, ciekawe dlaczego?
5. Pozostalych kawalkow mozna sie bylo spodziewac w top20.
Co do krytykowanych pop trance'ow to po pierwsze malo ludzi bierze udzial w glosowaniu. Przeciez tylu sluchaczy jest na swiecie. Dlatego bledem jest przekonanie ze wygrywaja utwory puszczane w eskach czy innych komercyjnych radyjach. O tlumnym glosowaniu sluchaczy podobnych zalosnych rozglosni (na calym swiecie) nawet nie wspomne - bo to jest niemozliwe. Jestem przekonany, ze gdyby wiecej zaglosowalo ludzi to dysproporcje miedzy (rzekomo) "popowymi" utworami a pozostalymi jeszcze bardziej by sie zwiekszyly. Pretensje to mozna miec do tych, ktorzy takie utwory stworzyli (ja osobiscie nie mam, choc oczekiwalbym nieco ambitniejszych).
Jakby spojrzec na te krytykowane kawalki od strony muzycznej (a nie tego gdzie byly puszczane) to nie sa one az takie zle. Gdyby lecialy w 2003-2004 albo i wczesniej to zajelyby podobne pozycje i nikt by nie podnosil larum ze jest zle. Przyklad utworu PVD z 2003 ktory znalazl sie w top20 (a lecial przeciez na vivach i innych popach) - nie rozni sie od In & Out, a kazdy sie zachwyca bo to klasyk.
Osobiscie rok 2008 zamykam pozytywnym klimatem a ASOT Top20 to dla mnie tylko ciekawostka, nic wiecej.