Przedstawie kilka pytan i odpowiedzi Armina na temat albumu. Moze to sie gdzies pojawilo, jesli tka to sorry
Jaka jest najwieksza roznica, czy tez ewolucja w stosunku do poprzednich plyt Armina?
Kazdy track powstawal w inny sposob. Czasem siadalem z wokalistka i gitarzysta i po prostu pisalismy piosenke razem (“Never Say Never”), czasem mialem pomysl na slowa, wiec wspolpracowalem z teksciarzem (Unforgettable), czasem wokalistka przesylala w polowie skonczony pomysl oparty o moje i Benna (Hold on to me) partie instrumentalne i potem konczylismy utwor w moim studio. Wiekszosc wokali nagralem samodzielnie, ale czesc byla realizowana w wynajetych przeze mnie studiach, takich jak np. Virginia.
Czy tytul plyty Imagine ma cos wspolnego z klasycznym albumem Imagine Johna Lennona?
Nie. Imagine Johna Lennona to jedna z moich ulubionych plyt, ale ja stworzylem cos kompletnie innego. John spiewal o pokoju i milosci. Moja definicja wyobrazni dotyczy tego, co moze powstac w Twojej glowie – czesto w myslach konstruujesz rozmaite obrazy i pomysly. To inny punkt widzenia.
Czy ten album ma dla ciebie specjalne znaczenie czy to po prostu kolejne osiagniecie w twojej karierze? Czy sa na tej plycie utwory, ktore maja dla ciebie specjalne znaczenie?
Kazdy utwor ma dla mnie znaczenie z rozmaitych powodow. Aktualnie moi faworyci to “Imagine” i “Going Wrong” - od momentu kiedy zauwazylem jak pozytywnie ludzie odbieraja te kawalki na imprezach. W samochodzie natomiast ciagle slucham “What If” i “Fine Without You”. “Face To Face” ma bardzo konkretny motyw, a “Hold On To Me” i “In And Out Of Love” to moje ulubione utwory. “Never Say Never” sprawdzil sie bardzo dobrze na “Armin Only” , tlum oszalal tez na punkcie “I Love rain” z powodu jego klasycznego trancowego brzmienia z 99 roku. Ich zawilosc jest swietna w kontekscie konstrukcji setow. Wreszcie “Unforgivable” bedzie zdecydowanie kolejnym singlem, kocham glos Jaren!
Musisz przyznac, ze “Going Wrong” to bardzo radiowy utwor. Nie obawiasz sie, ze fani trancu moga spojrzec na to jak na zabieg komercyjny?
Nie, nie uwazam tak, poniewaz mamy ogromna liczbe remiksow, a oczywiscie bardziej przyjazne radiu sa te komercyjne wersje, ale jesli chcesz czegos glebszego to znajdziesz rowniez bardziej deepowe remiksy. Naprawde lubie ta piosenke i uwazam, ze potrzebujesz jednego takiego wlasnie przeboju by promowac album. Slyszalem wiele albumow trancowych, ktore sa swietne, ale ktorych ludzie nigdy nie uslysza, bo nawet nie wiedza, ze dana plyta istnieje! Konkretny pierwszy singiel sprawia, ze ludzie ruszaja do sklepow i maja mozliwosc uslyszenia pozostalych produkcji (mniej radio-friendly).
Stare, ale jare i moze kogos zainteresuje